Liveas verksamhet är som vi tidigare skrivit såld, däremot inte namnet Livea som nu tar sig nya vägar. Vi har som det heter "gjort en exit":). Fulla av erfarenheter och med ett tillskott av insikt och visdom fortsätter resan, dels i form av en bok som håller på att skrivas, dels i form av konsultverksamhet inom hemtjänstutveckling tillsammans med Cairos Future i det spännande projektet "Nära Liv, Nära Vård.
Kära kunder!
Vi startade Livea med en enda stark och gemensam vilja: Att skapa en äldreomsorg i världsklass! Och det vill vi fortsätta med.
Att starta ett företag innebär en resa mot ett mål där vägen inte alltid är självklar. Livea har haft ett antal ”hemligheter” för att kunna nå i mål – en hemtjänst med högsta tänkbara kvalitet. En av dem är kundnärhet.
Vi startade i Tyresö som visade sig vara en för stor kommun för vårt upplägg. Därför styrde vi kosan mot innerstaden; Norrmalm, Södermalm och Östermalm. Fortfarande för stort sade vi och justerade resvägen. Vi fick våra första kunder på Östermalm och därför blev valet av den stadsdelen naturlig.
Hemtjänst är en logistiskt komplicerad verksamhet. För att kunna möjliggöra en ännu mer kundnära verksamhet letade vi efter en utförare som delade våra drömmar och värderingar och landade hos AdeoCare. Det känns roligt och spännande att idag informera om att verksamheten nu ingår i AdeoCarefamiljen.
Våra Östermalmsverksamheter möjliggör tillsammans en uppdelning i mindre områden. Hemtjänsten fortsätter precis som vanligt med samma personal men i en starkare organisation, något som är nödvändigt i en tillvaro med ständigt växande krav på oss som utförare.
Vi önskar Adeo Care lycka till med den utvidgade verksamheten på Östermalm!
I dessa valfläskens tider så utlovas både det ena och det andra. Som t ex tre miljoner kronor för bättre mat till de äldre, lagad mat-garanti, mat-lyftet mm.
Det skrivs om jäktad hemtjänstpersonal som har kort tid på sig att servera en matlåda. Det kan äga sin riktighet och vi på Livea skriver gärna under på att en insats värd namnet borde beviljas alla äldre som innebär tid för hemlagad husmanskost vilket de allra flesta bara längtar efter. Och samvaro kring måltiden.
Men vi måste göra någonting här och nu. Och i väntan på jultomten kan vi ersätta timmar för långkok med ett ärligt och gediget engagemang och idérikedom av vår personal. Se här, en härlig räkröra på rågbröd med citron och tomater!
Vi fick en kommentar om att det visas många matbilder här i nyhetsflödet. Så är det. Och här kommer det självklara påståendet och svaret - maten är grunden för allt. Hälsa, smakglädje, matglädje, förebyggd näringsbrist och ork till att leva.
Det konstateras nu att "minnen av smak och lukt har ofta en enorm betydelse för dem som levt ett långt liv". Det tycker vi på Livea är viktigt. Här visas en härlig dagens lunch som skickades in från en av våra kunder. Så roligt att se att maten uppskattas!
Ibland hittar vi gamla roliga grejer hemma hos våra kunder. Det här redskapet hittade vi hemma hos Greta när vi stod och förberedde lunchen. Men vad användes det till? Vi delar ut ett litet pris till den som gissar rätt och först:) Svara till info@livea med ditt namn och adress.
Greta heter egentligen något annat.
En sån härlig eftermiddag i värmen! Vi hade glädjen att få äta glass tillsammans med en av våra kunder och sitter och svalkar oss på en skuggig plats på den mysiga innergården. Samtidigt passar vi på att ta reda på mer om vår kunds favoriträtter och annat smått och gott som vi eventuellt behöver justera i vår hemtjänst. Jag noterar och här kommer vi till ytterligare en av Liveas "Hemligheter". En detaljrik Genomförandeplan (en skriftlig plan som beskriver när och hur hemtjänsten ska ges, så långt som möjligt) gör det lätt även för extrapersonal att utföra hjälpen på det sätt som kunden vill ha det. Det är på så sätt vi får en Genomförandeplan som stämmer överens med verkligheten. Resultat? Nöjda kunder.
Det är varmt. Mycket varmt. Liveas personal har en tuff tid just nu. Hur lockar man den icke hungriga i värmen? Se bilden som visar den goda lunchrätten som Märta blev serverad av Amanda och Maria i teamwork. Kallt, gott, lockande, lättlagat!
Märta heter egentligen något annat.
Häromdagen tog DN upp att förmågan, sinnet att känna törst minskar redan i 50-årsåldern. Då är det inte svårt att gissa att detta sinne minskar ytterligare med stigande ålder. Nu under den pågående långvariga värmeböljan blir det extra viktigt att vårda just törstsinnet. Vi påminner just nu personalen om att föreslå olika smaksättningar i drycken; citron, jordgubbe, fläder, lime eller annan favoritsmak så att det blir lättare att dricka mycket. Viktigt.
Hur gör man då, för att väcka matglädje och aptit? Och därmed minska risken för undernäring?
Idag har Jessica dukat till en riktigt smaklig måltid för Anton att avnjuta i sällskap av henne. Se en riktig tallriksmodell i en lite modernare tappning, dvs protein, kolhydrater och rikligt med frukt och grönt och visst är den väl både välkomponerad och vacker? Anton är noga med vad han äter och denna måltid väcker både matglädje och aptit. Och sällskap till måltiden. Så viktigt!
Alltför ofta glömmer eller struntar vi i att matmiljön är A och O och vem skulle inte ha lust att sätta sig till detta bord som även i sin dukning har förgyllts med en blomma? Det är just det som Liveas solstrålar i vår sol-logga handlar om även när solen inte skiner– att förgylla i Antons tillvaro så ofta som bara är möjligt. Detta är ytterligare en av Liveas "Hemligheter". Fler kommer att avslöjas här i nyhetsflödet så följ gärna med på resan!
Anton heter egentligen något annat.
Häromdagen skrev DN en liten notis om att risken för undernäring hos de äldre är stor. Här kommer vi till Liveas nästa hemlighet. Att på olika sätt väcka matminnen, matgläde och aptit! Storkok möjliggörs genom god planering. Här har Pia lagat Gustafs favoriträtter som delas upp i flera matlådor så att det finns lite att välja på. Livea arbetar självklart i samarbete kring kosten med sjuksköterska och dietist.
Gustaf heter egentligen något annat.
Det glädjer oss att så många nya kunder hittat till oss under våren! Och det är bara att konstatera; Livea växer. Vi har en antal "hemligheter" som ger hög kvalitet, inte bara i början utan varje dag. Är ni nyfikna på Liveas hemligheter - följ våra nyheter för här kommer de att avslöjas!
Vår första hemlighet är att vi inte vill bli stora. Vi vill känna alla våra kunder så att vi verkligen förstår hur var och en vill ha det. Det lägger grunden för den goda kvaliteten.
Vi har fortfarande möjlighet att ta emot fler kunder. Så passa på och välkomna till Livea!
Bilden visar en trevlig personalträff som alltid inleds med att Pia talar om Liveas vision.
Anna har längtat efter en riktig saftig, hembakad sockerkaka. Och, det var länge sedan hon fått en sådan. Annika som gör lunchen hos Anna idag tar med van hand fram ingredienserna till baket och sätter igång. Anna passar på att gräva fram ett gammalt, eget recept som Annika tar sig an.
"Vi kan väl passa på att göra två så att det räcker ett tag till många härliga fikastunder?"
Med stor glädje ser Anna de två sockerkakorna trona fram och avkräver att de ska fotograferas. Se här, vi delar!
Anna heter egentligen något annat.
Liveas anställde Nahoum initierade denna trivselträff med en av våra kunder och säger: "På Livea är vi noga med att hjälpa våra kunder med omsorg och värme. Men vi tycker också att det är en stor förmån att få ta del av de äldres livsvisdom och kunskaper". Idag lyssnar de på kunden som berättar om sina omfattande internationella affärer, ger tips och knep om hur man bygger en fungerande produkt samt ställer frågor och coachar ungdomarna i deras framtidsplaner. Ömsesidig glädje och nytta - så vill vi på Livea ha det!
Att värna om livet hela livet. Det är ett av våra huvudbudskap, därav namnet Livea. Enterprise Magazine skriver om Livea och om våra hemligheter för att göra verklighet av de vackra orden, en hemtjänst och handikappomsorg värd namnet.
Liveamöte i en riktigt god anda i ett av våra trevliga konferensrum och här kan ni se vår verksamhetschef Annika och en del av det handplockade Livea-teamet. Det är svårt att fånga alla men mötesnoteringarna blir tillgängliga för alla i vår gemensamma kommunikationsbok.
Fokus för mötet är hur vi på allra bästa sätt kan möta både våra kunders och anhörigas behov. Hur kan vi agera och underlätta i vardagen och förgylla? Vi delar viktig information som ger en bra bas och trygghet i det dagliga arbetet. Fina förslag kommer från gruppen och vi tar till oss för att förverkliga. I närtid. Vi delar våra erfarenheter och gläds åt att våra kunder på kort tid har blivit både gladare, starkare och hoppfullare. Arbetet är riktigt, riktigt meningsfullt. Mötet avslutas med att Pia återigen berättar om Liveas vision och som formuleras:
" Med hjärta och hög kompetens gör Livea verklighet av de vackra orden"
" Här står du i kö för att bli kund. Här står du i kö för att få arbeta"
Visionen kommer att bli sann. Det är bara en tidfråga. Det tror gruppen. Det tror vi.
Stockholms Stad sade sade upp samtliga avtal med utförare av hemtjänst i augusti och ställde samtidigt nya och högre krav på utförandet i den nya upphandlingen. Resultatet blev cirka 30 färre utförare. Livea har fått förnyat förtroende och nytt avtal är nu signerat. Det är vi glada för!
Livea har idag valt att verka endast på Östermalm som därmed får sin alldeles egna hemtjänstpärla! Varmt välkomna till oss på vårt kontor på Nybrogatan 34. Slå en signal till vår verksamhetschef Annika Nilsson så får du svar på dina frågor: 0709-907223.
Livets höst
"Att bli gammal är som det är, det blir som det blir. Det är det bittra i fågelsången. Jag känner det som att jag är schack matt, man är liksom ute ur leken". Nu har Nancy varit utan sin dotter med man under nio dagar och de är på väg hem. "Tänk att man kan längta så, att man har så starka känslor kvar fastän man är så gammal". Under middagen är Nancy riktigt trött och säger ingenting. Annika frågar hur det står till och då kommer följande "Jag bara degar" och det är omöjligt att inte skratta.
"Man kan bli lite avundsjuk på 100-åringar som springer omkring på sta´n men jag tror det är mer normalt att bli lite darrig i benen som jag".
På kvällen låter jag dörren vara öppen när Nancy borstar tänderna och säger "säg till när du är klar". Det var lite onödigt men Nancy svarar rappt därinifrån "färdig" med ett stort skratt. "Man blir ju lite som barn igen. Så är det faktiskt".
Glädjeämnen
Nancy omges av nära och kära med många besök och samtal från barn, barnbarn, barnbarnsbarn, barnbarnsbarnbarn och barnbarnsbarnbarnsbarn! Sällskap och hemlagad god mat får hon njuta av och nu när det blir höst och vinter kan hon sitta i sin köksstol och se den vackra trädgården utanför fönstret och iaktta fåglarna som äter från fågelholken. Så fint!
Ett varmt tack till Nancy
säger både Annika och jag för att vi har fått tillbringa de här dagarna tillsammans med dig! Det är inte bara det att du är 97 år. Du är en sann förebild som människa med din insiktsfullhet, fräschhet och fullständiga omtanke om andra framför dig själv. Vi har fått uppleva intressanta och givande samtal och inte minst fått många härliga skratt. Och den gamla klyschan "Ett gott skratt förlänger livet" är vi övertygade om äger sin absoluta riktighet!
Ordning och reda, löning på fredag
"Hur förnöjde vi oss som barn och ungdom? Vi fiskade förstås efter spänning och det kunde hända att vi på fredagarna drog oss ner mot hamnen i Gävle. Där hände det alltid något och ibland kunde det vara riktigt bråkigt. ”Sjåarna”- hamnarbetarna som inte var särskilt högt aktade på den tiden fick då sin kontanta avlöning. Vi kunde då se hur deras fruar kom dit och drog pengarna ur händerna på dem". Nancy tyckte synd om männen men förstod fruarna som annars riskerade att inte ha mat på bordet då risken annars var stor att de söp upp alltihop. "Det var inte lätta tider."
Uppsatser med knorr
Flera gånger under skoltiden blev Nancys uppsatser utvaltda för högläsning i klassen. Det motiverades med att hennes uppsatser hade "knorr". "Då kändes det lite som om man fått Nobelpriset" säger Nancy med ett leende. Både Annika och jag skriver under på det. Så mycket av det Nancy har berättat under de här dagarna har verkligen berättats med knorr, åtföljt av många härliga skratt!
En 97-årig nyponros
Nancy sköter sin hygien själv men nu har hon fått en skön dusch av Annika som också tvättat och lagt håret. "Jag känner att du rullar rätt" säger hon till Annika. Håret är viktigt för Nancy som arbetat i många år på sin dotters frisersalong på Östermalm. Nancy doftar alltid gott från topp till tå och vi kallar henne för vår nyponros. Då skrattar hon och blir friskt röd om kinderna!
Arbete och stress
Efter att ha varit hemmafru medan de fyra barnen växte upp arbetade Nancy på kontor i 20 år. Som pensionär fortsatte hon att arbeta på sin dotters frisersalong. "Man kunde ju inte bara gå och dra sig". Nancy schamponerade kunderna och hjälpte till med allt möjligt. "Det är otroligt mycket att göra på en salong, mer än man kan ana". Nancy upplever inte att hon någonsin stressat, men arbetat mycket, det har hon. Och även om hon inte gick till salongen varje dag så arbetade hon fram tills hon blev 88 år.
Nyfiken och uppdaterad
Varje morgon läser Nancy Dagens Nyheter, från första till sista sidan. Vi talar om Rosling, vår gemensamma idol, översvämningarna, kyrkovalet, Trumps senaste eskapader, mordet på Kevin, och vad tror jag egentligen hände? Nancy är helt uppdaterad. Tidningsläsningen ger förstås upphov till många samtal.
Samtalet och väntan på döden
Vi talar om samtalet, hur viktigt och värdefullt det är. ”Då går tiden fort, men annars går tiden långsamt och det är tungt att bara gå och vänta på döden. Det är jobbigt att inte orka med sig själv, bara det allra nödvändigaste. Kroppen orkar inte så mycket och man är inte pigg. Jag gör inte så mycket längre men jag har ju orkat så mycket i mitt liv. Men jag är ju snart 100 – jag får väl skylla på det. Det kanske är dags att "lugna te sig lite”. Nancy är noga med att jag får med det dialektala i det här uttrycket. Och igen kan vi mitt i allvaret mötas i det härliga och djupa skrattet.
"Det är också tungt att inte kunna hjälpa till, att vara onyttig". Vi talar om vikten av acceptans och jag påminner om den stora glädje som Nancy innebär för alla sina nära och kära. Vad är nytta? Är inte detta den största av nyttor?
Boende
För tre år sedan flyttade Nancy hem till en av sina döttrar med man till stor glädje för alla. Hemmet andas av kärlek och energi och här finns det även kraft till att ordna ett fint boende för småfåglarna. På bilden syns en av fågelholkarna i den jättevackra trädgården.
Mat och dryck
”Jag har alltid varit lätt med maten, ätit allting och tålt allting; kött, fisk, grönsaker, efterrätter. Rispudding med många russin i var en favorit. Jag åt aldrig stora portioner. Varje dag fick vi kaffe med en bullskiva till. Men det blev ingen kalabalik om fikabrödet uteblev (stort skratt). Var det fest så serverades det sockerkaka, och kaffe, det har jag druckit sedan barnsben. Vi var nöjda med så litet och jag tycker nog att ungdomar idag är bortskämda."
”När jag var sex år gav jag ett muntligt löfte om att aldrig röka eller dricka, ett löfte som jag har hållit. Har du sett hur de som dricker brännvin ser ut när de sväljer? Det måste ju smaka fruktansvärt illa. Jag har aldrig tagit en sup. Det ser inte ut att smaka gott i alla fall”. Nancy berättar detta så levande så vi gapskrattar båda två.
Morgonfika och korsord
Vi börjar morgonen med det goda samtalet och frukost. Tiden står nästan stilla och samtalet får tid på sig att gro och växa till något riktigt innehållsrikt. Det är rent av meditativt. Nancy tycker mycket om kaffe och har druckit några koppar varje dag hela livet. Det ska vara svart.
Efter en stunds vila efter frukosten är det dax för korsordslösning. Det har Nancy alltid gillat. Vi löser inte bara de lättaste korsorden, och ibland slår Nancy mig i snabbhet med att hitta orden. "Allting har ändrats, även korsorden. De är mycket roligare idag än förr när det bara var svartvita rutor".*
Fysisk aktivitet
"Gävle, där jag växte upp, var ett ”blåshål”. Förmodligen var det därför som vi inte alltid hade så snörika vintrar. Men när snön kom, då tyckte jag om att åka skidor. Annars motionerade vi bara i skolan. När vi var utomhus blev det ofta brännboll. Det fanns gymnastikinstitut på den tiden men det var inte så vanligt. I min ungdom blev det populärt att gå promenader och under några år var vi en grupp vänner som gick en 10-km promenad varje söndag. Vi gick och cyklade till skolan, men sportig, det har jag aldrig varit."
Ett sådant privilegium! Att få bo och umgås med Nancy under en vecka i hennes hem. Det är andra gången vi ses men det känns bekvämt att ses redan från början. Nancys dotter har anlitat Livea för avlösarservice tidigare men nu ska vi alltså ses en hel vecka. I helgen kommer Annika och hon längar redan.
Vi talar om livet idag och igår. Hur allting har förändrats. ”Varje epok har sina egna egenheter, det gäller bara att haka på”, säger Nancy med ett skratt. Nancy har en härlig humor, och vi skrattar mycket och befriande.
Nancy har haft lyckan att få 4 barn och att få vara frisk hela livet. Och det är klart att jag är nyfiken på hur hon har levt. Vari ligger hemligheterna? Följ med i bloggen och hör vad Nancy har att säga.
En mycket trevlig och intressant morgon upplevde vi igår när nio lärare från universititet i Tokyo besökte oss. De ställde också många frågor till en av våra kunder och undersköterskan Annamarie. Vi föreläste om Sveriges mål med hemtjänst och Liveas hemligheter för att uppnå den bästa tänkbara hemtjänsten enligt våra ledord: "Med hjärta och hög kompetens gör vi verklighet av de vackra orden". Allting simultantolkades till japanska!